PL Advies

Risicomanagement in grote en kleine bedrijven

Als accredited risk professional (ISO-31000) houd ik me graag bezig met risicomanagementsystemen. Dit hoeft niet alleen bij grote bedrijven. Ook mijn eigen bedrijf en dat van vrienden vereist risicomanagement. Dat kan altijd kosteneffectief.

Risicomanagement is een vak dat niet door velen wordt begrepen. Dat risicomanagement niet zonder procesmanagement kan bij voorbeeld, weten niet veel mensen. Risicomanagement klinkt ook als iets wat alleen banken en grote bedrijven doen. Niets is minder waar. Ook een ZZP-er doet aan risicomanagement.

Kleine bedrijven zullen het niet kosteneffectief vinden om hiervoor een systeem in te richten. Dat hoeft ook niet, want het veld is te overzien. Zelfs als je een kantoor hebt en medewerkers, zal je het werk van deze medewerkers dagelijks kunnen overzien door contact te houden en te kijken naar de resultaten. Risico's zijn er altijd, maar je blijft ze vaak voor, en als ze toch optreden zijn de gevolgen meestal te overzien.

Je kan zeer goedkoop leren van de ervaringen van andere bedrijven om je heen. Kopen zij een informatiesysteem voor het beheren van informatie over risico's? Stel dan een spreadsheet op met de risico's die je zelf kan bedenken. Stellen zij een risicomanager aan? Zet jezelf dan in of een partner als risicomanager. Leggen zij hun processen vast? Stel dan ook de belangrijkste processen vast (rondom betaling, geschillen, levering, inhuur e.d.), print deze uit en plak ze aan de muur.

Grotere bedrijven hebben per definitie een risicomanagementsysteem nodig. Het is onmogelijk het bedrijf volledig te overzien. Het hanteren van een handvol principes is een stap in de goede richting maar niet genoeg. Communicatie is essentieel, evenals opvolging, en handhaving helemaal. Toch hoeft ook dit niet de wereld te kosten. Een vuistregel kan zijn dat op een omzet van 10000X een systeem van 1X acceptabel is (zeker als je mag verwachten dat je op jaarbasis een bedrag aan 10X aan de gevolgen van je risico's kwijt bent).

Bedrijven hoeven daarom niet direct bij de grootste leveranciers ter wereld aan te kloppen, maar kunnen op zoek gaan naar low-code oplossingen of deze zelf bouwen met de belangrijkste functionaliteiten. Welke dat zijn? Daarover kan ik het beste ter plekke adviseren.

terug